OLA DAHLQVIST

OLA DAHLQVIST
Bildkonstnär, illustratör, designer, född 1948 på Byttorp i Borås. Bosatt och verksam i Stockholm. Han är autodidakt. Han började teckna kroki på Konstmuseet redan som 13-åring. Mellan 17 och 30 års ålder var han reklamtecknare och illustratör, men hela tiden med det fria måleriet i bakfickan.
Han debuterade på en utställning på Älvsborgssalongen i Borås 1966. Han målar kvinnor och ger målningarna titlar, som Alexandra, Antoinette, Florens och Angelica, namn han tycker är vackra. Kvinnorna är fria fantasier och har inga förebilder och de ska vara personliga. De bär ofta fina kläder, men i någon bild finns en avklädd överkropp med öppen mun, eller med en fågel på axeln framför prunkande blommor och en röd horisont.
I början av 1980-talet flyttade han till USA där han utövade sin konstnärliga verksamhet på heltid. I Venice, på västkusten hade han sin ateljé och där ställde han ut för första gången i USA. Under en tid var han också verksam i New York, och ett år senare uppe i Vail i Klippiga Bergen, där han var illustratör för en kultur och nöjestidning, under ett år. Hans illustrationer blev välkända i denna del av landet och han fick många nya uppdrag, bland annat för den förre amerikanske presidenten Gerald Ford. Därefter vistades han en tid i Florida och ägnade sig åt textildesign. Han flyttade åter till Kalifornien och levde den mesta tiden i Beverly Hills. Här hade han flera Öppet Hus-utställningar i sin kombinerade ateljé och bostad, men han representerades också på gallerier i USA. Hans bilder är oftast laddade med starka färger och motiv från teater, interiörer och scenografier.
Det som inte i ord kan beskrivas, kan målas, är hans egna ord, som beskriver en pågående skapandeprocess med flöde i form och färg. Under senare tid liksom på 1970-talet målar han åter kvinnor med svallande hår.
Utställningar: Älvsborgssalongen i Kinna 1968. Den första separatutställningen var på Galleri 1622, 1969. Under 1970-talet visade konstnären sin konst i främst Sverige och under 1980-talet i USA både på väst och östkusten. Sedan 1989 har Sverige åter blivit hemvist. Han har ställt ut på Borås Konsthall 1997, Bergets Konstgalleri, Degerfors, 1998, Galleri Inre Rummet, Skövde, 1999, Hjo Konstförening, 2001, Galleri Diana i Strömstad, 2003 Robertsfors Konstförening, 2004, Galleri Diana, Stockholm, 2005 och Art Galleri, 2006.

Bild: Ola Dahlqvist vid sina målningar.


Mer info om OLA DAHLQVIST»