TOVE JANSSON

TOVE JANSSON
Författare, bildkonstnär. (Finland-Svensk). Född 1914 i Helsingfors, död 2001. Hennes mor var den svenska illustratören Signe Hammarsten och far den finländske skulptören Viktor Jansson. Hon var från början klar över att hon skulle bli konstnär. Hon studerade på Konstfack i Stockholm, samt i Helsingfors och Paris. Redan på 1930-talet publicerades hennes illustrationer i olika tidningar, som i tidskriften Garm. Den första Muminboken skrev hon 1945 och efter det har det kommit ytterligare åtta böcker och fem bilderböcker om Mumintrollet med familj och vänner. Böckerna är skrivna på svenska och översatta till trettiotre olika språk och är älskade av vuxna och barn över hela världen.
Förutom muminböckerna har hon skrivit ett flertal böcker för vuxna, Bildhuggarens dotter, som är självbiografisk och skildrar hennes barndom. Hon har även illustrerat böcker av andra författare: Nalleresan av Solveig von Scholtz, 1944 en utgåva av J. R. R. Tolkiens Bilbo en hobbits äventyr, 1962 och för Bonniers förlag Lewis Carolls Snarkjakten, 1959 och Alice i Underlandet 1966. Hon har utöver bok- och tidnings- illustrationer och serieteckningar efterlämnat en mängd oljemålningar och tillsammans med Tuulikki Pietilä och Pentti Eistola byggt modeller av två muminhus och 41 tablåer från böckerna, dessa finns på museet Mumindalen i Tammerfors.
Bild: Mumintrollet möter Too-ticki för första gången. Too-ticki dök upp i boken Trollvinter och fick sina drag av Toves livskamrat från 1955 framåt, grafikern Tuulikki Pietilä.


Mer info om TOVE JANSSON»