MATS THESELIUS

MATS THESELIUS
Bildkonstnär, möbeldesigner, formgivare, inredningsarkitekt, Mats Anders Birger Theselius, ursprungligen Andersson. Född 5 januari 1956 i Stockholm. Han är son till konstnärsparet Astrid Theselius och Pär Andersson. Förutom att han arbetar med möbeldesign formger han keramik och smycken, han gör mönster för mattor och arbetar med installationer, utställningar och byggprojekt. Han avslutade sin utbildning 1984 på Högre Konstindustriella Skolan, en avdelning på Konstfack i Stockholm. År 1989 knöts han till möbelföretaget Källemo i Värnamo. Han uppmärksammades först för en stor vikskärm som såg ut att vara av mjuk, silverskimrande siden, men i själva verket var den av aluminium och försedd med nitar som gjorde att den såg vadderad ut.
Han debuterade 1985 med Älgskinnsfåtöljen, en cylinderformade clubfåtöljen i järnplåt och älgskinn. En annan uppmärksammad möbel är det slanka glasade bokskåpet från 1988/1990 som rymmer 25 årgångar av tidskriften National Geographic och som är lackerat i samma gula färg som tidskriftens omslag. Vidare kan nämnas clubfåtöljen Rex 1994, El Rey 1999, samt Ambassad 1999, för svenska ambassaden i Berlin.
Han har även arbetat med bostadsutställningen Miljonprogrammet i Göteborg 1993 och gestaltningen av Södra Länken i Stockholm. Uppmärksammad blev serien, Nationella fåtöljer, där varje fåtölj är unik och endast tillverkas i ett enda exemplar. För Kronprinsessan Victoria formgav han 2005 fåtöljen Norrsken, den kommer att stå i Kronprinsessans besöksrum på Kungliga Slottet i Stockholm.
Han har även gjord en internationell karriär och fått flera prestigefyllda designpris. Mellan 1995 och 1996 var han professor vid Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs Universitet.
Bild: Älgskinnsfåtöljen i järnplåt och älgskinn.


Mer info om MATS THESELIUS»