SUNE DANIELSSON

SUNE DANIELSSON
Bildkonstnär. Född 1910 i Borgholm, död 1993. Han tog realen vid Kalmar Högre Allmänna Läroverk och han fortsatte sedan till Lunds Privata Elementarskola, ofta benämnd, Spyken. Han var inget framtida professorsämne, så parallellt med studierna spelade han i stället tennis. Han betraktades allmänt som ett framtidshopp inom den vita sporten. Han vann 1929 en internationell tennisturnering i Saltsjöbaden. Han drabbades av polio och den lovande tenniskarriären fick avbrytas. Men tio år senare var han åter igång. Han lyckades locka konung Gustav V att ställa upp som publikdragare. Men kungen var också en skicklig dubbelspelare och han fick äran att spela tillsammans med monarken.
Han kunde gå vidare i sin fars fotspår som manufakturhandlare, eller i skrädderiet, men han valde en annan bana, att bli konstnär.
Han började på Skånska Målarskolan i Malmö och blev erbjuden att bli karikatyrmålare på Skånska Dagbladet. Men han avböjde trots stor talang. Plötsligt startade han år 1944 sitt första galleri, Modern konst. I detta sammanhang träffade han sin blivande maka Barbro, som var firad tennisstjärna i Västergötland med flera mästerskapsmedaljer i prisskåpet. Därtill var hon redan då en aktad konstnär, något som hon ytterligare utvecklade när paret gift sig och flyttat till Borgholm. Konstnärinnan Barbro Danielsson född 1923, har satt djupa avtryck i den öländska konsten.
Hans stora vision var att i hemstaden Borgholm, få öppna ett galleri, där han skulle presentera såväl kända som okända konstnärer. Hans tankar förverkligades och år 1968 slogs portarna upp till Stora Galleriet. Omfattande renoveringsarbeten i de gamla skrädderilokalerna föregick öppnandet. Det hela blev till en oas för konstintresset både på och utanför Öland. Med Prinsessan Sibylla knöts starka band. Galleri Danielsson blev legendariskt och Öland blev en turistattraktion rikare. Han blev utnämnd till Årets Ölänning och Konung Carl XVI Gustav, överlämnade Sollidenpriset, år 1985 på Borgholms idrottsplats. Han blev uppskattad för sitt engagemang i att föra fram relativt okända Ölandskonstnärer.
Bild: Konstnären, galleristen Sune Danielsson.