MARGARETA DAHLIN

MARGARETA DAHLIN
Bildkonstnär, fotograf, kalligraf och tecknare
Född den 19 augusti 1941 i Vännäs, Västerbotten
Utbildning:
Nyckelviksskolan, Konstfackskolan och Teckningslärarinstitutet, examen som teckningslärare/bildlärare 1967.
Uppvuxen med konstintresserade och naturintresserade föräldrar och med sommarloven på en liten bondgård i Västerbotten och hos kusiner i Skåne var det lätt att fortsätta studera natur och djur som hobby. Uppdragen att illustrera för fackböcker och botaniska artiklar började 1977 och det har blivit väldigt mycket - från bakterier i mikroskop till stora ekar på Järvafälter, botaniska illustrationer i Botanik och Mykologi, vinjetter och illustrationer till artiklar i tidskrifter och böcker … Korrespondenskort för privatpersoner och föreningar med naturanknytning - i början var det tusch och stålpenna som gällde. Det blir många små pennstreck på en igelkott! Naturskyddsföreningens lokalföreningar använder ibland fortfarande myrorna och blommorna från klipparket från 1980-talet.
Numera akvarellmålare och tecknare efter egna idéer. Försöker fånga rörelsen och farten hos en tävlingscyklist, eller en sprättig höna på promenad, strutsparets polkadans, eller kalligrafiska utbrott då och då. Understundom något landskap från fjällvärlden eller andra länder.
Fotografiintresset väcktes redan i unga år med den första kameran, en Agfa Klack, som sedan har bytts ut allteftersom mot systemkameror (Minolta SR1) och numera behändiga mindre (Panasonic Lumix). Undervisades i foto på Konstfack, men mörkrumsarbetet har bytts ut mot Lightroom i datorn. Hjälper till som fotograf och bildredaktör för två webbsidor - Renprodukter.se och Der Berliner Bäcker.se
Varit inbjuden till och deltagit i ett flertal samlingsutställningar, och på senaste tiden själv ordnat några tillsammans med forna Konstfackskamrater, eller med andra konstnärer i Sollentuna i Konstrondan, ett återkommande evenemang i april varje år, sedan år 2000. Sollentunas Kulturstipendium 1980.
Medlem i Svenska Konstnärer, Konstkvarteret och Svenska Tecknare.


MARGARETA DAHLIN finns ocksÃ¥ pä Svenskakonstnarer.se »
Mer info om MARGARETA DAHLIN»