HANS Olof VIKSTEN

HANS Olof VIKSTEN
Professor, konstnär och författare. (HANS Olof). Född 1926 i Färila, Gävleborgs län, död 1987. Han studerade 1957 på Signe Barths målarskola i Stockholm och 1958-1960 på Gerlesborgsskolan i Stockholm och Bohuslän och 1960-1965 vid Konstakademien i Stockholm för Evert Lundquist och Lennart Rodhe. 1962 blev ett nedlagt Folkets Hus på Värmdön hans sommarateljé för resten av hans liv. 1976 utnämndes han till professor i måleri vid Konsthögskolan i Stockholm där han fortfarande var verksam.
Han har haft ett 70-tal separatutställningar i Sverige och utomlands sedan debuten 1964 på Galleri Burén. Han har också deltagit i ett 100-tal samlingsutställningar. 1966 blev ett hänelserikt år för honom, dels en jorden runtresa, utgivningen av han poesisamling, Dikter på liv och död, samt en lyckad hypnos, som botade hans alkoholism. Offentlig utsmyckning: flera monumentalverk, för Televerket och Sveriges Radios musikhus Berwaldhallen, Stockholm 1979, samt för IBM:s kursgård på Lidingö. Vidare har han gjort ett multitryck för ITT i New York. Representerad: Moderna Muséet i Stockholm, Nationalmuseum i Stockholm Stockholms kommun, Statens konstråd, flertalet museum i landsorten, K O Bonniers porträttsamling, Nedre Manilla, Stockholm V van Goghs samling, Amsterdam, Guggenheims museum, New York, Tessininstitutet, Paris, och Nationalmuseum i Stockholm, Warszava.
Bild: Hans bild blev döpt av Jonas Sima till, Drömgångaren, vilket han tyckte var ett bra namn. Den beskriver just en dröm om frihet, inspirerad av Hälsinglands blå åsar.