PETTER THOEN

PETTER THOEN
Norsk bildkonstnär, grafiker, serieillustratör. Född 1943 i Norge. Han har varit bosatt i Sverige och i USA. På 1960-talet ritade han omslag till magasin som, Stålmannen, Läderlappen, och Lynvingen, Batman. Hjälp, En rolig halvtimma och många andra. Han flyttade till USA på 1970-talet och jobbade som art director. Han vann över hundra kända grafikutmärkelser, som CA, ANDY, CLIO, BELDING och flera andra. Han arbetar även med akrylmålar i stora format.
Hans bilder glider rakt in i det, som konsthistorien definierar som Popkonst eller Pop-Art. Denna konstriktning växte fram i USA under 1950 och 1960-talet. Konstnärerna utgick ifrån det som var populärt och i tiden och gjorde konst av det. Det kunde vara allt från tecknade serier och fotografier av popidoler, till läskburkar och hamburgare. Objekten togs bort från den miljö man vanligtvis såg dem i och de placerades i otraditionella och överraskande former. Den engelska konstnären Richard Hamilton använde tidningsurklipp i sina bilder, medan amerikanen Roy Lichtenstein använde sig av serieteckningens formspråk i sina.
Det är här som hans bilder kommer in, han lånar det visuella språket, motiven och tekniken från serieteckningens värld och omformar det till ett eget konstnärligt uttryck.
Representerad: i Honolulu, Los Angeles, New York, Oslo och Stockholm.
Bild: Showerfant, dusch.


Mer info om PETTER THOEN»